Excursie rond het Vogelmeeer

in Excursieverslagen

Afgelopen zaterdag hebben we een heerlijke zomeravondexcursie gehad rond het Vogelmeer met een leuke groep geïnteresseerde vogelaars! Omdat de meeste vogels in Juli nog druk aan het broeden zijn, kan het duingebied wat stil zijn. De meeste vogels zingen niet meer en zijn druk met het groot brengen van hun jongen. 

Toch kun je tijdens een zwoele zomeravond nog genoeg zien, zeker rondom het Vogelmeer in de Kennemerduinen. Dit meer heeft een enorme aantrekkingskracht op veel vogels en ook het omliggende duingebied is aantrekkelijk voor veel vogelsoorten.

Vanaf de parkeerplaats van Parnassia konden we al enkele Boomleeuweriken en Kneuen bijschrijven op de lijst. Terwijl enkele Boeren- en Oeverzwaluwen zich goed lieten bekijken toen ze laag boven een klein plasje vlogen om insecten te vangen, zong een Sprinkhaanzanger! Een leuke verrassing. Iets later joeg een Havik de aanwezige vogels de stuipen op het lijf door als een raket in glijvlucht laag over het duin langs te vliegen. Een heerlijke waarneming! 

Met de zon in de rug en in een duin waar bijna niemand meer was werden de vogels steeds actiever. Een Blauwborst liet zich kort horen en ook de aanwezige Putters en Groenlingen deden het goed bij de excursiedeelnemers. Een steeds groter wordende groep Gierzwaluwen cirkelde boven het Vogelmeer. Hard roepend en elkaar achtervolgend werden enorme aantallen insecten verorberd. De groep zwol aan tot wel 250 Gierzwaluwen. Een prachtig gezicht en echt een geluid dat je associeert met zomeravonden!

Op het Vogelmeer lieten in totaal 14 Geoorde Futen zich prachtig bekijken. Met de laagstaande zon in de rug en op een gegeven moment 6 Geoorde Futen in één kijkerbeeld een heel bijzonder schouwspel. Met Fuut en Dodaars ook aanwezig op de plas konden uiteindelijk drie soorten Futen worden bekeken! Behoorlijk uniek in Nederland.

Een aanwezige Oeverloper, verschillende Kleine Plevieren en een Tureluur konden eveneens door iedereen worden bekeken. Terwijl we de slikrandjes van het meer bekeken voor meer steltlopers viel ons oog op een Kleine Zilverreiger. Een zeldzaamheid voor deze regio en voor veel excursiedeelnemers nog een nieuwe soort!

Terwijl de avond verder viel hoorden we een IJsvogel roepen, kort daarna gevolgd door de kenmerkende blauwe flits die over het water scheert. Leuke waarneming, maar nog niet geheel bevredigend. Na wat zoekwerk vonden we de IJsvogel echter terug. Op een laaghangende tak boven het water. Vanaf deze uitkijkpost begon de show waarvan iedereen enorm kon genieten. Het ene na het andere visje werd gevangen en doodgeslagen op de tak.  

Net voor zonsondergang stonden we weer op de parkeerplaats met een totaal aantal van 64 waargenomen soorten en een aantal prachtige waarnemingen. Niet gek voor een zomeravond!


trekvogelsSteltlopersWaddenzeeWitvleugelsternVogels kijkenwaterrietzangerExcursieKennemerduinenRingstationVlielandNajaarVerslagParnassiaTrektellenwinter