Veerkwartier Haarlem

Het Veerkwartier is gelegen aan de Veerplas tussen Haarlem en Amsterdam. Het is een ideale plek om de drukte van de stad te ontvluchten, op het terras met uitzicht over de Veerplas. Ook worden er regelmatig leuke evenementen georganiseerd zoals live muziek.

Voor vogelliefhebbers is het Veerkwartier een interessante plek. Ondanks dat het Veerkwartier aan de rand van de stad ligt, nestelen er twee bijzondere vogelsoorten in de buurt: de Slechtvalk en de Lepelaar. Vanaf het terras van het Veerkwartier heb je zicht op de KPN toren waar een nestkast voor de Slechtvalk gemaakt is. Al vele jaren broedt hier een paartje Slechtvalk. De vogels zijn vaak jagend te zien boven de Veerplas of rustend in de mast in de buurt van de nestkast. Met een beetje geluk kan je in de zomer zelfs de hele familie zien, het paartje Slechtvalk met hun jongen.

Ten zuiden van de Veerplas bevindt zich een unieke Lepelaarkolonie, aan de rand van de stad langs een drukke snelweg. Vanaf het Veerkwartier kan je naar de Lepelaarkolonie lopen, waar de dieren vanaf eind februari tot het einde van de zomer te zien zijn. Ook vanaf het terras zijn vaak Lepelaars te zien, overvliegend naar de kolonie of vissend in de Veerplas.

Tijdens onze excursies gaan we op zoek naar de Lepelaars, Slechtvalk en andere leuke vogelsoorten rondom de Veerplas. We sluiten de excursies af met een lekkere lunch bij het Veerkwartier.