in Blogverhalen


Elk jaar kijk ik weer reikhalzend uit naar begin augustus. Op dat moment trekt namelijk één van de allergaafste zangvogels van Europa in zeer kleine aantallen door Nederland naar zijn overwinteringsgebieden. De Waterrietzanger. Met een geschatte populatie van 20.000-30.000 volwassen beesten is dit tevens absoluut de allerzeldzaamste en meest bedreigde zangvogel die je in Nederland kunt zien.

Het vinden van deze soort in Nederland luistert nauw. Je moet het weer in de gaten houden, bereid zijn om vele uren door geschikt biotoop te lopen zonder hem te vinden en erg vroeg opstaan. Verreweg de meeste Waterrietzangers die in Nederland zijn waargenomen werden namelijk grofweg in het eerste uur na zonsopkomst gevonden.

Afgelopen donderdag was zo'n dag waarop de omstandigheden gunstig leken. Een lichte oostelijke stroming, niet te harde wind en een lekkere nachttemperatuur. Ideaal voor de aankomst van Waterrietzangers. Na vier eerdere onvruchtbare pogingen dit jaar, werd dit de vijfde keer dat we op zoek gingen naar deze mythische soort. 

Terwijl de zon langzaam boven de dijk uitkwam en het rietveld waar we aan het zoeken langzaam verwarmde nam ook de vogelactiviteit toe. Vele Rietzangers en Kleine Karekieten begonnen te roepen en te foerageren op insecten aan de rand van het rietveld. Elke vogel werd rustig bekeken en op die manier kamden we het hele gebied systematisch uit.

Na een zoektocht van ruim twee uur was het raak. Vrij dichtbij zat opeens een Waterrietzanger halverwege op een rietstengel in het zonnetje. Het prachtige koppatroon in combinatie mede zeldzaamheid en de vele uren die het kostte om dit beest te vinden zorgde, net als toen ik er vorig jaar een vond, wederom voor kippenvel in combinatie met een enorme adrenalineboost! Wat een soort.

We hadden een kleine minuut de tijd om de vogel goed te bekijken en te fotograferen voordat deze verder het rietveld in vloog. Ondanks een zoektocht van nog een uur hebben we de vogel daarna niet meer kunnen zien. Ook zo'n kenmerk dat deze vogel bijzonder maakt. Meestal verschijnen ze kort om daarna, haast als een spook, weer te verdwijnen en nooit meer terug gevonden te worden.




trekvogelsSteltlopersWaddenzeeWitvleugelsternVogels kijkenwaterrietzangerExcursieKennemerduinenRingstationVlielandNajaarVerslagParnassiaTrektellenwinter